بهترین روش ترک شیشه

در این مقاله چه میخوانیم؟

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با حامی مشاور تماس بگیر

ترک شیشه یکی از مهمترین تصمیماتی است که هر فردی که به مصرف آن وابستگی دارد، بارها در مدت زمانی که به این ماده مخدر اعتیاد دارد، می گیرد. شیشه از جمله مواد مخدر بسیار خطرناکی است که عوارض جبران ناپذیر جسمانی و روحی برای افراد در بر دارد. ترک ماده مخدر شیشه می تواند سبب بی خوابی های شدید و افسردگی در افراد شود و تحریک پذیری فرد نسبت به وقایع و رویدادهای جهان اطراف خود را چند برابر کند.

در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با جوانب ترک شیشه و روش های مختلف آن آشنا کنیم و پیرامون بهترین داروهای ترک شیشه و انگیزه های اصلی که هر فرد مبتلا به سوء مصرف آن باید برای شروع ترک داشته باشد، اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم. در ادامه با موضوعات زیر با ما همراه باشید:

شیشه چیست؟

شیشه یک ماده مخدر و محرک ساختگی و مصنوعی است که از متآمفتامین تولید می‌شود. این ماده به صورت پودر سفید یا شفاف است که در برخی از موارد با رنگ های قهوه ای یا زرد نیز تولید می‌شود. مصرف شیشه معمولاً به صورت استنشاقی، تزریقی یا اسموکینگ که همان کشیدن و دود کردن با سیگار است، پایپ یا لوله انجام می‌شود.

این ماده به دلیل خاصیت اعتیادآوری شدید و عوارض جسمی و روانی بسیار مهلکی که دارد از خطرناک ترین مواد مخدر شناخته می‌شود. مصرف طولانی مدت شیشه آسیب های بسیار زیادی به سلامت جسمی و روانی فرد می‌رساند و منجر به عوارض جدی نظیر افزایش ضربان قلب، افسردگی، اضطراب، خواب آلودگی، کاهش وزن و اختلالات روانی می‌شود.

ترک شیشه

به طور کلی ترک شیشه متناسب با نوع نیاز افراد و شرایط خاص موقعیتی و امکاناتی که در دسترس دارند، به روش های مختلفی انجام می شود. برخی از افراد تمایل دارند شیشه را به صورت انفرادی و در محیط منزل ترک کنند. اما برخی دیگر به لزوم ترک در مراکز ترک اعتیاد معتقدند. نکته ای که در این میان بسیار مهم است این است که لازم است افراد قبل از شروع فرآیند ترک، با توجه به شرایط خود و زیر نظر یک مشاور آگاه و با تجربه، برنامه ریزی کامل و زمابندی دقیقی را مد نظر قرار دهند و تا حد امکان از حمایت خانواده و دوستان در این مسیر بهره مند شوند. اما در ادامه به معرفی روش های رایج ترک شیشه می پردازیم:

 

  • ترک شیشه به تنهایی: ترک شیشه به تنهایی و بدون گرفتن کمک و مشاوره از کارشناسان یک تصمیم چالشی و خطرناک است. اگر شما تصمیم به ترک شیشه به تنهایی گرفته اید، باید بدانید در هر مرحله از ترک چه اقداماتی را باید انجام دهید و با علائم و عوارض آن به چه صورتی کنار بیایید. در بسیاری از موارد ترک انفرادی و تنهایی شیشه با شکست مواجه می شود و علت این امر این است که فرد اطلاعات کافی برای مدیریت احساسات و شرایط خود را در هر مرحله از ترک ندارد.
  • ترک شیشه با کمک متخصصان: ترک شیشه با کمک متخصصان گزینه امن و آسانتری است که فرآیند ترک را با موفقیت بیشتری همراه می کند. متخصصان ترک اعتیاد، از جمله مشاوران و تراپیست ها بهترین گزینه هایی هستند که می توانند به شما کمک کنند تا علائم ترک را مدیریت کنید، استراتژی های مقابله با وسوسه ها را بشناسید و از بازگشت به مصرف مجدد پس از ترک شیشه خودداری کنید.

دلایل ترک شیشه چیست؟

دلایل ترک شیشه در هر فرد متناسب با شرایطی که دارد، گوناگون است. هر فرد به دلیل داشتن یک سری اعتقادات و تصورات خاص از این ماده مخدر، تصمیم به ترک آن می گیرد. ممکن است برخی از افراد به دلیل عوارض بسیار زیادی که این ماده مخدر بر روی زیبایی ظاهری دارد، تمایل به ترک آن داشته باشند. همچنین برخی دیگر از افراد نیز با درک این موضوع که شیشه می تواند قدرت تصمیم گیری و تعقل را از آن ها سلب کند، می کوشند تا آن را ترک کنند. از جمله مهمترین دلایل ترک شیشه، موارد زیر است:

  • دلایل شخصی: در برخی از افراد احساس پشیمانی، ندامت یا تصمیم به تغییر زندگی نقش اساسی در تصمیم به ترک شیشه است.
  • مشکلات جسمی یا روانی: در برخی موارد، مشکلات مالی یا اجتماعی می توانند باعث تصمیم به ترک شیشه شوند.
  • عوارض گسترده: مصرف شیشه سبب آسیب به قلب، کلیه ها و کبد می‌شود که می‌تواند عامل مهمی برای ترک آن از سوی فرد باشد.
  • بروز مشکلات روانی: خطر ابتلا به اضطراب و افسردگی و توهمات و اختلالات خواب دلیل محکم دیگری برای ترک شیشه است.

بهترین قرص برای ترک شیشه

بهترین قرص برای ترک شیشه باید توانمندی کاهش علائم ترک و کاهش اشتیاق به مصرف را داشته باشد و همچنین عوارض جانبی کمی در طول دوره مصرف برای فرد به همراه بیاورند. از میان قرص های متداول برای ترک شیشه، سه گزینه بهترین قرص ترک شیشه از سوی کارشناسان ترک اعتیاد شناخته می شوند که در صورتی که به درستی و در مدت زمان مشخص و با دوز های تعیین شده مصرف شوند، بسیاری از عوارض ترک شیشه را از بین می برند. از جمله این قرص ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بوپرنورفین (Suboxone): بوپرنورفین یک قرص اپیوئیدی است که در کاهش علائم ترک شیشه، از جمله خماری، اضطراب، و بی خوابی، تاثیرگذار است. استفاده از بوپرنورفین به فرد کمک می‌کند تا تدریجاً از وابستگی به شیشه خارج شود.
  • نالترکسون (Naltrexone): نالترکسون یک داروی آنتاگونیست اپیوئیدی است که می‌تواند اشتیاق به مصرف شیشه را کاهش دهد. با مسدود کردن اثرات اپیوئیدها، نالترکسون به فرد کمک می‌کند تا از مصرف شیشه دوری کند.
  • متادون (Methadone): متادون نیز یک داروی اپیوئیدی است که در کاهش علائم ترک شیشه مؤثر است. متادون به فرد کمک می کند تا به تدریج از وابستگی خود به شیشه فاصله بگیرد.

برای ترک شیشه چه بخوریم

رژیم غذایی برای ترک شیشه باید شامل غذاهایی باشد که به بهبود سلامت عمومی افرد کمک کرده و علائم ترک شیشه را کاهش دهند. از جمله غذاهای مفید در این رژیم می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • میوه ها و سبزیجات منابع خوبی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر هستند و می توانند به بهبود سلامت عمومی کمک کنند.
  • پروتئین از منابع گوناگون مانند گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ و لبنیات جذب می‌شود و در این رژیم حائز اهمیت است، زیرا پروتئین برای ترمیم بافت های آسیب دیده بدن ضروری است.
  • منابع کربوهیدرات های پیچیده مانند غلات کامل، حبوبات و سبزیجات نشاسته دار بسیار مفید هستند.
  • چربی های سالم مانند آجیل، دانه ها و روغن های گیاهی نیز برای حفظ سلامت قلب و عروق ضروری است.
  • سبزیجات برگ دار سبز، این سبزیجات حاوی ویتامین ها، مواد معدنی، و آنتی اکسیدان ها هستند که به بهبود سلامت عمومی فرد کمک کرده و می توانند در کاهش علائم ترک شیشه نقش داشته باشند.
  • ماهی سالمون،ماهی سالمون منبع خوبی از پروتئین، اسیدهای چرب امگا 3 و ویتامین D است. این مواد ممکن است به بهبود سلامت قلب و عروق، کاهش التهاب، و بهبود خلق و خو کمک کنند.
  • لوبیا سیاه،لوبیا سیاه غنی از پروتئین، فیبر و آهن است که ممکن است در بهبود سلامت گوارش، کاهش اشتها و کاهش علائم ترک شیشه تأثیرگذار باشد.
  • بادام، بادام منبع خوبی از پروتئین، فیبر، چربی های سالم و ویتامین E است. این مواد ممکن است به بهبود سلامت قلب و عروق، کاهش التهاب، و بهبود خلق و خو کمک کنند.

ترک شیشه با قرص ب2

ترک شیشه با استفاده از قرص ب2 یا ریبوفلاوین، یک روش خطرناک و غیر مطمئن است که نه تنها تأیید علمی ندارد، بلکه ممکن است به سلامتی افراد آسیب برساند. قرص ب2 یک ویتامین ضروری برای حفظ عملکرد طبیعی سیستم عصبی است و به عنوان یکی از اعضای گروه ویتامین های بی شناخته می شود. هرچند که قرص ب2 از نظر تغذیه ای حائز اهمیت است و متابولیسم را بالا برده و گلبول های قرمز را افزایش می دهد، اما هیچ تحقیق علمی نشان نداده که مصرف این ویتامین به ترک شیشه کمک می کند.

ادعاهای برخی از افراد در خصوص اینکه قرص ب2 می تواند اشتیاق به شیشه را کاهش دهد، هنوز به طور قاطع تأیید نشده است. باید توجه داشت که استفاده از مواد غذایی و ویتامین ها باید با توجه به نیازهای فیزیولوژیک و پزشکی افراد صورت گیرد و مصرف بیش از حد هر ویتامین نه تنها مزایا را به همراه نخواهد داشت بلکه ممکن است به عوارض جانبی جدی نیز منجر شود. ضمناً مصرف بیش از حد قرص ب2 می تواند باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود. این عوارض شامل سردرد، حالت تهوع، ضربان قلب نامنظم و حتی تشنج می شوند.

بهترین دارو گیاهی برای ترک شیشه

برخی از داروهای گیاهی گزینه های مناسبی برای ترک شیشه هستند که علائم ترک را به طور مؤثری کاهش می‌دهند و کمترین عوارض جانبی ممکن را دارند. گیاهانی چون آلوئه ورا، اسطوخدوس، نعناع، سنبل الطیب، و رازیانه از جمله داروهای گیاهی هستند که به عنوان گزینه های موثر در ترک شیشه شناخته می شوند. در ادامه با مشخصات بهترین داروهای گیاهی برای ترک شیشه آشنا خواهید شد:

  • آلوئه ورا: آلوئه ورا یکی از گیاهان بسیار مفید است که دارای خواص آرام بخش و ضدالتهابی است. این گیاه می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند اضطراب، بی خوابی و خستگی کمک کند.
  • گیاه اسطوخدوس: اسطوخدوس گیاه دارویی دیگری است که دارای خواص آرام بخش و ضداضطراب می باشد. این گیاه نیز می تواند در کاهش علائم ترک شیشه از قبیل اضطراب، بی خوابی و تحریک پذیری مؤثر باشد. مصرف اسطوخدوس معمولاً به صورت عصاره یا چای می تواند اثربخش باشد.
  • گیاه نعناع: نعناع گیاه دارویی دیگری است که خواص ضداضطراب و ضدافسردگی دارد. این گیاه می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند اضطراب، افسردگی و خستگی کمک کند. مصرف نعناع به صورت چای یا عصاره می تواند در مدیریت روانی و جسمی فرد در دوران ترک شیشه مفید باشد.
  • گیاه سنبل الطیب: سنبل الطیب گیاه دیگری با خواص آرام بخش و ضدافسردگی است. این گیاه می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند اضطراب، افسردگی و بی خوابی کمک کند. مصرف سنبل الطیب به صورت چای یا اسانس ممکن است اثربخش باشد.
  • گیاه رازیانه: رازیانه نیز دارای خواص ضدالتهابی و ضددرد است. مصرف رازیانه به صورت چای یا تقویت کننده در غذا می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند دردهای شکمی و معده کمک کند.

فلوکستین برای ترک شیشه

یکی دیگر از راه‌های ترک اعتیاد به شیشه استفاده از قرصی با نام فلوکستین است. این دارو را با نام (Prozac) نیز می‌شناسند. افراد در ترک شیشه بسیار بدخلق می‌شوند و تعادل رفتاری خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل پزشک متخصص در جریان ترک شیشه از قرص فلوکستین برای آرام کردن بیمار و ایجاد تعادل در خلق و خوی او استفاده می‌کند. فلوکستین یک داروی ضدافسردگی نیز محسوب می‌شود.

در ترک اعتیاد به شیشه این دارو می‌تواند تأثیر زیادی در کاهش حملات اضطراب، وحشت و استرس افراد معتاد به شیشه داشته باشد. به همین دلیل باعث می‌شود فرد مراحل ترک شیشه را با دردسرهای روحی کمتری طی کند. به نوعی سم‌زدایی مواد مخدر از بدن با این دارو روند درمان را راحت‌تر می‌کند. دوزهای این دارو طبق تجویز پزشک تعیین می‌شوند؛ بنابراین از مصرف یا قطع خودسرانه آن پرهیز کنید. البته قرص فلوکستین عوارضی دارد که به شرح زیر هستند:

  • خشکی دهان
  • سردرد
  • گیجی
  • تار شدن دید
  • تغییرات شدید خلق و خو

در حامی مشاور داروهای کمک کننده به ترک شیشه را بشناسید.

آمپول ترک شیشه

در بررسی راه‌های ترک اعتیاد به شیشه حتماً در مورد آمپول‌هایی که برای ترک اعتیاد هستند چیزهایی شنیده‌اید. به طور کلی می‌توانیم بگوییم ۳ آمپول برای ترک شیشه و اعتیاد به سایر مواد مخدر وجود دارند که به عنوان آمپول‌های تقویتی برای ترک اعتیاد شناخته می‌شوند. این آمپول‌ها به شرح زیر هستند:

آمپول نالوکسان

در جریان ترک اعتیاد به شیشه برخی از افراد عوارض سختی را تجربه می‌کنند. مصرف داروهای شبه تریاک باعث مشکلات تنفسی زیادی روی برخی از افراد می‌شود به همین دلیل آمپول نالوکسان برای آن‌ها تجویز می‌شود. این آمپول برای درمان مسمومیت ناشی از تركيبات اوپيوئيد نیز به کار می‌رود و مانع از تأثیرات مخرب مواد مخدر روی مغز می‌شود.

یکی از بدترین عوارضی که این آمپول به عنوان یک روش ترک اعتیاد به شیشه دارد ایجاد احساس خماری در مصرف‌کننده است. تأثیر آمپول نالوکسان ۱۲ ساعت در بدن می‌ماند. از این رو امکان دارد یک فرد دوباره به سمت مصرف ماده مخدری که به آن اعتیاد دارد، کشیده شود. این موضوع خطر اوردوز را به شدت افزایش می‌دهد. فقط در صورتی که پزشک این آمپول را تجویز کرد باید آن را استفاده کنید.

آمپول بوپرنورفین

یکی از سخت‌ترین مراحل ترک اعتیاد به شیشه مربوط به دوره سم‌زدایی مواد مخدر از بدن است. به همین دلیل پزشک متخصص از آمپول بوپرونورفین برای از بین بردن تأثیر مواد مخدر روی بدن استفاده می‌کند. در دوره سم‌زدایی افراد با دردهای خفیف و شدید جسمانی روبه‌رو می‌شوند.شدت درد به شدت اعتیاد افراد بستگی دارد. آمپول بوپرنورفین می‌تواند بهترین گزینه برای تسکین درد در دوره ترک شیشه باشد. این دارو خودش نیز اعتیادآور است. به همین دلیل تنها باید زیر نظر پزشک متخصص تجویز و مصرف شود. مهم‌ترین عوارض آن به شرح زیر هستند:

  • احساس خواب‌آلودگی خفیف تا شدید
  • خشک شدن گلو
  • احساس یبوست
  • احساس سردرد و سرگیجه

آمپول نوروبیون

یکی از بهترین آمپول‌هایی که برای ترک مواد مخدر به خصوص شیشه استفاده می‌شود، آمپول نوروبیون است. موادی که این آمپول را تشکیل داده‌اند، ویتامین‌های گروه B هستند. این آمپول خواص زیر را برای افرادی که در حال ترک شیشه هستند به همراه دارد:

  • ترمیم و بازسازی اعصاب
  • بهبود در عملکرد انتقال‌دهنده‌های عصبی
  • کاهش ضعف عمومی بدن
  • بهبود روحیه در دوره ترک

البته این آمپول مانند هر داروی دیگری داری عوارضی است.این عوارض شامل:

  • احساس اضطراب
  • احساس ضعف جسمی
  • خونریزی غیرعادی معده
  • گلودرد

ویتامین برای ترک شیشه

یکی از سؤالاتی که افراد در ترک شیشه مطرح می‌کنند این است که باید چه ویتامین‌هایی برای ترک اعتیاد به شیشه مصرف کنند؟ گروهی از ویتامین‌ها هستند که می‌توانند باعث تقویت جسمی و ذهنی شما شوند. هر چقدر بدنتان قوی‌تر باشد دوره ترک را راحت‌تر می‌گذرانید. مهم‌ترین ویتامین‌ها برای ترک شیشه به شرح زیر هستند:

  • ویتامین B1
  • ویتامین C
  • ویتامین B12
  • ویتامین A
  • اسیدفولیک

بهترین دارو گیاهی برای ترک شیشه

برخی از داروهای گیاهی گزینه های مناسبی برای ترک شیشه هستند که علائم ترک را به طور مؤثری کاهش می دهند و کمترین عوارض جانبی ممکن را دارند. گیاهانی چون آلوئه ورا، اسطوخدوس، نعناع، سنبل الطیب، و رازیانه از جمله داروهای گیاهی هستند که به عنوان گزینه های موثر در ترک شیشه شناخته می شوند. در ادامه با مشخصات بهترین داروهای گیاهی برای ترک شیشه آشنا خواهید شد:

  • آلوئه ورا: آلوئه ورا یکی از گیاهان بسیار مفید است که دارای خواص آرام بخش و ضدالتهابی است. این گیاه می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند اضطراب، بی خوابی و خستگی کمک کند.
  • گیاه اسطوخدوس: اسطوخدوس گیاه دارویی دیگری است که دارای خواص آرام بخش و ضداضطراب می‌باشد. این گیاه نیز می تواند در کاهش علائم ترک شیشه از قبیل اضطراب، بی خوابی و تحریک پذیری مؤثر باشد. مصرف اسطوخدوس معمولاً به صورت عصاره یا چای می تواند اثربخش باشد.
  • گیاه نعناع: نعناع گیاه دارویی دیگری است که خواص ضداضطراب و ضدافسردگی دارد. این گیاه می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند اضطراب، افسردگی و خستگی کمک کند. مصرف نعناع به صورت چای یا عصاره می‌تواند در مدیریت روانی و جسمی فرد در دوران ترک شیشه مفید باشد.
  • گیاه سنبل الطیب: سنبل الطیب گیاه دیگری با خواص آرام بخش و ضدافسردگی است. این گیاه می تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند اضطراب، افسردگی و بی خوابی کمک کند. مصرف سنبل الطیب به صورت چای یا اسانس ممکن است اثربخش باشد.
  • گیاه رازیانه: رازیانه نیز دارای خواص ضدالتهابی و ضددرد است. مصرف رازیانه به صورت چای یا تقویت کننده در غذا می‌تواند به کاهش علائم ترک شیشه مانند دردهای شکمی و معده کمک کند.

داروی ترک شیشه

در بررسی بهترین روش ترک شیشه باید بدانید که داروهای متنوعی برای ترک اعتیاد به شیشه وجود دارند. هیچ‌کدام از داروهایی که در ادامه آورده می‌شوند را نباید به صورت خودسرانه مصرف یا قطع کنید. مصرف همه داروها باید زیر نظر پزشک متخصص صورت بگیرد. داروهای زیر می‌تواند برای ترک شیشه مناسب باشند:

بوپروپیون: این یک داروی ضدافسردگی است و برای کاهش به میل مواد مخدر در دوره ترک شیشه به کار می‌رود.
مودافینیل: این دارو برای حمله خواب و پیش فعالی بزرگسالان استفاده می‌شود. می‌توان از این دارو برای کاهش هوس مصرف مواد مخدر و مشکلات خوابی که به علت مصرف شیشه ایجاد می‌شوند، استفاده کرد.
گاباپنتین: این دارو برای درمان صرع استفاده می‌شود. برخی از پزشکان این دارو را برای کاهش ولع مصرف شیشه تجویز می‌کنند

غذا برای ترک شیشه

یکی از نکات مهمی که برای ترک شیشه باید در نظر بگیرید، غذا است. تغذیه مناسب باعث می‌شود بدن شما سریع‌تر دوره ترک را سپری کند و کمتر اذیت شوید. مهم‌ترین نکات تغذیه‌ای که باید برای ترک شیشه در نظر بگیرید به شرح زیر هستند:

  • مصرف مواد معدنی: سبزی‌های تازه، ماهی‌ها، خشکبار و لبنیات
  • فیبرها: نان گندم، نان جو، ماکارونی، میوه‌ها، ذرت و حبوبات
  • دریافت امگا ۳: تخم‌مرغ، مرغ، ماهی، میگو
  • پروتئین‌ها: گوشت قرمز، گوشت سفید، سویا، قارچ و اسفناج

کندر برای ترک شیشه

برخی از افراد در دوران ترک شیشه کندر مصرف می‌کنند. کندر دارای دو ماده مهم اینسنسول استات و اسید Boswellic است. استرس و اضطراب در دوران ترک شیشه بسیار رایج است به همین دلیل جویدن کندر تأثیر زیادی در ایجاد آرامش روانی برای فرد بیمار دارد. جویدن کندر ولع مصرف شیشه را در افراد کاهش می‌دهد به همین دلیل برخی آن را در ترک شیشه مؤثر می‌دانند. البته بهتر است قبل از مصرف آن حتماً در این زمینه با پزشک خود مشورت کنید.

ترک شیشه در خانه چند روز طول میکشد

ترک شیشه در خانه از 15 تا 60 روز ممکن است به طول بینجامد. مدت زمان این فرآیند به عوامل متنوعی مانند مقدار مصرف شیشه، دوره زمانی مصرف و سابقه پزشکی فرد بستگی دارد. زمانبندی ترک شیشه شامل موارد زیر است:

  • شروع سم زدایی و ترک: از روز اول تا روز پانزدهم که علائمی مانند خستگی، افسردگی، اضطراب، بی خوابی و افزایش اشتها ظاهر می شوند.
  • تطبیق پذیری: از هفته دوم تا ماه دوم که علائم ترک شیشه کاهش یافته و فرد احساس بهبودی می کند.
  • مقاومت احساسی: از ماه دوم تا یکسال که فرد را با احساسات منفی نظیر افسردگی و اضطراب مواجه می کند.

مراحل ترک شیشه

ترک شیشه مراحل مختلفی دارد. فرد در هر مرحله از یک بحران جسمی و روانی عبور می‌کند و می‌تواند یک قدم به سلامتی و رهایی از این ماده مخدر نزدیک شود. توصیه می‌شود ترک شیشه را زیر نظر پزشک متخصص و در مراکز معتبر ترک اعتیاد انجام دهید. در طول ترک به خصوص روزهای اول علائم جسمی و روحی ناراحت‌کننده‌ای را تجربه می‌کنید که پزشک با داروهایی که برایتان تجویز می‌کند می‌توانید راحت‌تر از این بحران عبور کنید. مراحل ترک شیشه را در ادامه بخوانید:

  • مرحله اول: روزهای ۱ تا ۱۵

از این مرحله به عنوان مرحله «ترک» یاد می‌شود. در روزهای اول تا پانزدهمی که افراد در حال ترک شیشه هستند احساس خستگی، اضطراب، خواب‌آلودگی و ضعف جسمانی می‌کنند. خماری و افسردگی نیز از علائم رایج روزهای اول تا پانزدهم است. در این روزها فرد بیشترین میزان هوس برای بازگشت به ماده مخدر شیشه را تجربه می‌کند.

  • مرحله دوم: روزهای ۱۶ تا ۴۵

این مرحله از ترک شیشه به عنوان «ماه عسل» شناخته می‌شود. وقتی از مرحله اول عبور می‌کنید بدن از حالت بحران به حالت بهبود تغییر وضعیت می‌دهد. مرحله دوم بسیار حساس است. افراد با کمترین میزان هوس برای دریافت دوباره مواد روبه‌رو می‌شوند. این موضوع باعث بهبود خلق و خوی آن‌ها خواهد شد. اما برخی از افراد در این دوره با اینکه تمایل به مصرف مواد دارند و هنوز علائم اعتیاد در آن‌ها دیده می‌شود، ولی اصرار دارند که پاک شده‌اند.

این موضوع باعث می‌شود افراد به اصرار خودشان از مراکز ترک اعتیاد بیرون بروند. بعد از خروج از این مراکز یا دوباره مواد مصرف می‌کنند یا به سراغ مصرف الکل یا داروهای اعتیادآور می‌روند تا هوس مصرف شیشه را از سر خود بیندازند.

  • مرحله سوم: روزهای ۴۶ تا ۱۲۰

نام این مرحله از ترک شیشه «دیوار» است. در این مرحله کسانی که باقی می‌مانند در برابر بازگشت به مواد مخدر در شرایط حساسی قرار می‌گیرند. بیشترین احساس ناراحتی این افراد از نظر روانی رخ می‌دهد. فکر می‌کنند شرایط وحشتناکی دارند، انرژی ندارند و نمی‌توانند روی چیزی تمرکز کنند.

در این مرحله بیمار بسیار زودرنج و حساس می‌شود. افرادی که در حال ترک هستند فکر می‌کنند هیچ وقت از این حالات بیرون نخواهند آمد. اما این مرحله نیز موقتی و گذرا خواهد بود.

  • مرحله چهارم: روزهای ۱۲۱ تا ۱۸۰

از این مرحله به عنوان مرحله «تنظیم» ترک شیشه یاد می‌کنند. افراد می‌توانند روی خودشان به کنترل خوبی برسند. دوباره احساس شادابی را پیدا می‌کنند و حتی می‌توانند مسئولیت‌های شغلی متنوعی را به عهده بگیرند.

  • مرحله پنجم: روزهای ۱۸۱ به بعد

از این مرحله به عنوان «شش ماه مهم برای هوشیاری و یادگیری» یاد می‌شود. افرادی که ترک کرده‌اند آموزش‌هایی در مورد اینکه چه زمانی ممکن است ولی به مصرف پیدا کنند و باید چه واکنشی برای رفع آن به کار بگیرند را به خوبی می‌آموزند. تلاش افراد در روزهای ۱۸۱ به بعد کنترل شرایط زندگی جدید و یادگیری مهارت‌های تازه مربوط می‌شود.

علائم ترک شیشه

ترک شیشه مانند سایر مواد مخدر با علائم مختلفی همراه است. وقتی در مراکز ترک اعتیاد مواد مخدر و زیر نظر پزشک متخصص اقدام به ترک شیشه کنید، متخصصان در مورد علائمی که تجربه خواهید کرد اطلاعاتی را در اختیارتان قرار می‌دهند. به طور کلی مهم‌ترین علائم ترک شیشه به شرح زیر هستند:

  • احساس خستگی
  • افزایش میل به غذا
  • حساس شدن
  • اختلالات خواب
  • مشکلات مختلف گوارشی
  • احساس تهوع خفیف تا شدید
  • به هم ریختگی فکری
  • احساس استرس، اضطراب و نگرانی
  • احساس درد در نواحی مختلف شکم
  • تب و توهم

علائم خماری شیشه

در ترک شیشه علائم خماری اهمیت زیادی دارند. علائم خماری شیشه، بعد از قطع مصرف آن یا با کاهش مصرف در فرد به وجود می‌آیند. علائم خماری شیشه شامل علائم جسمانی و علائم روانی می‌شوند. با توجه به شدت اعتیاد به شیشه این علائم در برخی با شدت کمتر و در برخی با شدت بیشتری خودشان را نشان می‌دهند. علائم خماری شیشه به شرح زیر هستند:

علائم جسمانی

علائم جسمانی باعث می‌شوند که افراد نتوانند به فعالیت‌های شخصی و کاری خود بپردازند. مهم‌ترین علائم جسمانی خماری شیشه به شرح زیر هستند:

  • احساس کرخت بودن و خستگی شدید جسمانی
  • تجربه بی‌نظمی در خواب «خواب‌آلودگی زیاد یا کمبود خواب»
  • کاهش اشتها
  • احساس سردرد و سرگیجه خفیف تا شدید
  • بروز مشکلات مختلف گوارشی
  • بروز دردهای عضلانی و گرفتگی عضلات
  • کم آبی بدن

علائم روانی

علائم روانی نیز بیشتر از اینکه باعث ناراحتی اطرافیان بیمار شوند، خود فرد را اذیت می‌کنند. این علائم آرامش زندگی را از فرد دور می‌کنند. به همین دلیل باید با کسی که در حال ترک است بسیار مدارا کرد تا انرژی لازم برای ادامه مراحل ترک و کاهش مواد مخدر را به دست آورد. مهم‌ترین علائم روانی خماری ترک شیشه را در ادامه بخوانید:

  • احساس بی‌انگیزگی
  • عصبانیت خفیف تا شدید
  • احساس استرس و اضطراب
  • بی‌قراری‌های خفیف تا شدید
  • ولع شدید برای مصرف شیشه
  • گیجی و سردرگمی
  • در موارد اعتیاد شدید احساس توهم

عوارض ناشی از مصرف شیشه

مصرف شیشه عوارض جسمی و روانی گوناگونی برای فرد مصرف کننده ایجاد می کند. این عوارض هم به صورت جسمانی و هم روحی و اجتماعی فرد را به خود درگیر می کند. از میان عوارض جسمی آن می توان به آسیب به قلب و عروق، کلیه ها، کبد و سیستم عصبی اشاره کرد از دیگر عوارض ناشی از مصرف شیشه موارد زیر است:

  • مشکلات جدی در سلامتی جسمی
  • آسیب به دندان ها
  • کاهش وزن
  • ابتلا به بیماری های عفونی
  • عوارض روانی
  • اعتیاد
  • اضطراب
  • افسردگی
  • توهم و پارانویا
  • اختلالات خواب
  • تغییر خلق و خو

عوارض پوستی مصرف شیشه

عوارض پوستی ناشی از مصرف شیشه به دو دسته کوتاه مدت و بلندمدت تقسیم می شوند. این عوارض می توانند جبران ناپذیر و همیشگی باشند. از مهمترین عوارض کوتاه مدت و بلند مدت پوستی شیشه، موارد زیر است:

  • خشکی، قرمزی و پف کردگی پوست
  • ایجاد حساسیت و خارش
  • پیری زودرس پوست
  • تغییر رنگ پوست
  • از دست دادن کلاژن
  • آسیب به فولیکول های مو
  • ریزش مو
  • تیره شدن پوست

عوارض مصرف شیشه بر روی مغز

مصرف شیشه می تواند فرآیند ترشح هورمون ها را در مغز با اختلال مواجه سازد. عوارض مصرف شیشه بر روی مغز، در کوتاه مدت و بلندمدت ظاهر می شوند. برخی از عوارض کوتاه مدت و بلند مدت مصرف شیشه بر روی مغز عبارتند از:

  • آسیب به سلول های مغزی
  • افزایش سطح دوپامین
  • افزایش تحریک پذیری
  • اختلال در قضاوت
  • اختلال در حافظه
  • کاهش سطح سروتونین
  • اختلالات روانی
  • کاهش حجم مغز
  • اختلالات شناختی
  • اختلالات خلق و خو

ترک و درمان شیشه مطابق آخرین متدها جهانی

بهترین روش های ترک و درمان اعتیاد به شیشه عمدتا مطابق با آخرین استانداردها و متدهای جهانی است. در این خصوص یک فرایند چندوجهی که ترکیبی از درمان های پزشکی، روانشناسی و اجتماعی است، به عنوان بهترین روش ترک شیشه از نظر متخصصان به شمار می آید. متخصصان با استفاده از خدمات و درمان های پزشکی و استفاده از داروهای ضدافسردگی، ضداضطراب، و ضدتشنج سعی می کنند فرآیند ترک را ساده کنند و سبب کاهش علائم اعتیاد مانند اضطراب، افسردگی، بی خوابی و تحریک پذیری در فرد شوند.

در همین زمان درمان های روانشناسی که شامل مشاوره، روان درمانی، و گروه درمانی است نیز توسط تراپیست ها برای فرد در نظر گرفته می شود تا علاوه بر سم زدایی جسمی، فرد از نظر ذهنی نیز به ثبات مورد نظر برسد. استفاده از درمان پزشکی و روانشناسی بهترین راه حل در زمینه ترک اعتیاد به شیشه است. در کنار این دو عامل بسیار مهم، توجه به درمان های اجتماعی شامل حمایت خانواده و دوستان، آموزش مهارت های زندگی و یاری به فرد برای بازگشت به جامعه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. درمان اجتماعی شامل روش هایی است که به فرد در ایجاد ارتباطات اجتماعی سالم، یادگیری مهارت های زندگی موثر، و بازیابی زندگی عادی اش کمک می نمایند.

ترک شیشه با طب سنتی

ترک اعتیاد به شیشه با استفاده از طب سنتی یک رویکرد درمانی است که از گیاهان دارویی و روش های سنتی بهره می برد. گیاهان دارویی مورد استفاده در این روش شامل اسطوخودوس، بابونه، سنبل الطیب، گل گاوزبان، و رازیانه می شوند. این گیاهان با تأثیرات آرام بخش و تسکین دهنده خود می توانند به کاهش علائم ترک شیشه نظیر اضطراب، افسردگی، بی خوابی و تحریک پذیری کمک کنند.

روش های سنتی مورد استفاده در ترک شیشه شامل ماساژ درمانی، طب سوزنی، یوگا و مدیتیشن هستند. این روش ها به شخص کمک می‌کنند تا با علائم ترک شیشه مقابله کند و از بازگشت به مصرف شیشه جلوگیری نماید. استفاده از طب سنتی برای ترک شیشه یک راه درمانی ایمن و مؤثر است که به افراد کمک می‌کند از وابستگی به شیشه خلاص شوند.

ترک شیشه چند روز طول می‌کشد؟

ترک شیشه یکی از سخت‌ترین کارهایی است که افراد انجام می‌دهد و به همین دلیل نمی‌توان بازه زمانی مشخصی را برای آن در نظر گرفت. قبل از اینکه اقدام به ترک شیشه کنید باید در مورد مدت زمان ترک آن اطلاعات کاملی داشته باشید و پزشک متخصص نیز در این باره توضیحات لازم را ارائه خواهد داد. مدت زمان ترک ماده مخدر شیشه با توجه به سن شما، مقداری که به صورت روزانه مصرف کرده‌اید، نوع مصرف و اینکه چه مدت به آن اعتیاد دارید، بستگی دارد.

به طور کلی ۲ تا ۹ ماه طول می‌کشد تا یک فرد به طور کامل شیشه را ترک کند.برای اینکه ترک شیشه زودتر صورت بگیرد این موضوع به وضعیت جسمانی و ذهنی فرد بستگی دارد. هر چقدر بیمار از ویژگی‌های جسمی خوبی برخوردار باشد و از نظر ذهنی نیز بتواند بیشتر خودش را کنترل کند این بازه زمانی کوتاه‌تر خواهد شد.

اهمیت مشاوره در ترک شیشه

در بررسی بهترین روش ترک اعتیاد به شیشه نباید اهمیت مشاوره را دست کم گرفت. ترک شیشه به هیچ وجه نباید به صورت خودسرانه صورت بگیرد بنابراین کمک گرفتن از مشاورین ما در حامی مشاور می‌تواند در این زمینه بسیار مفید واقع شود چرا که نادیده گرفتن این موضوع می‌تواند آسیب‌های شدید جسمی و ذهنی را برای فرد به همراه داشته باشد. همچنین معمولاً کسانی که به صورت خودسر اقدام به ترک شیشه می‌کنند در این زمینه موفق نمی‌شوند و در کنار آن به سایر داروها و مواد مخدر نیز اعتیاد پیدا می‌کنند.

افرادی که موفق به ترک اعتیاد شده‌اند سخت‌ترین زمان در ترک اعتیاد خود را تحمل فشارهای شدید روانی گزارش کرده‌اند. کنترل ذهن افراد دارای اعتیاد به شیشه در دوره ترک بسیار سخت است. در واقع نمی‌توانند روی چیزی تمرکز کنند و ذهنشان مدام دنبال چیزی می‌گردد که فرد را دوباره به سمت مصرف شیشه هدایت کند. ذهن سرکش می‌تواند بسیاری را دوباره به دام اعتیاد بکشاند. حتی بعد از ترک نیز افراد تمایلاتی برای مصرف دوباره شیشه پیدا می‌کنند.

این وسوسه‌ها آن‌قدر قوی هستند که برخی به راحتی مصرف دوباره شیشه را شروع می‌کنند. آن چیزی که در این دوره اهمیت دارد روان‌درمانی است. یک درمانگر می‌تواند با صحبت‌های خود و تکنیک‌هایی که برای این موضوع به کار می‌گیرد انگیزه‌های بسیار قوی را در افراد برای ترک شیشه و ساختن یک آینده بهتر ایجاد کند.

گاهی نیز روان‌درمانگر با توجه به وضعیت وخیم فردی که اعتیاد دارد او را به روانپزشک ارجاع می‌دهد تا با تجویز داروهای مفید برای کنترل ذهن و رسیدن به تعادل فکری دوره ترک شیشه و بعد از آن را بهتر بگذراند. همراهی یک مشاور حرفه‌ای در کنار پزشک متخصص بهترین روش ترک شیشه محسوب می‌شود.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم شما عزیزان را با جوانب ترک شیشه و روش های مختلف آن آشنا کنیم و پیرامون عوارض و علائم ناشی از ترک آن اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم. امیدواریم بتوانیم در این مسیر، مشوق و راهنمای خوبی برای شما باشیم. مشاوران ما در مرکز تخصصی ترک اعتیاد حامی مشاور همراه شما عزیزان هستند تا کلیه راهنمایی های لازم برای انتخاب بهترین روش ترک شیشه را به شما ارائه دهند و در هر مرحله از ترک در کنار شما عزیزان باشند. حامی مشاور پایگاه امن و اطلاع رسان به روزی است که شما را در مسیر رسیدن به سلامتی و قطع وابستگی به مواد مخدر، حمایت و هدایت می کند.

  • آیا ترک شیشه با مصرف قرص ب2 ممکن است؟
  • ترک شیشه چند روز طول می کشد؟
  • عوارض مصرف شیشه چیست؟
  • مهم ترین علائم جسمانی خماری ترک شیشه چه مواردی هستند؟
  • علائم روانی خماری ترک شیشه چه مواردی هستند؟
  • برای ترک شیشه چه نکات تغذیه ای توصیه می شود؟

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با حامی مشاور تماس بگیر

در این مقاله چه میخوانیم؟

شماره های تماس :

021-54092000 | 09221101892

برای دریافت مشاوره فرم را تکمیل نمایید

"*" زمینه های مورد نیاز را نشان می دهد

آخرین مقالات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مرکز ترک اعتیاد