هروئین چیست؟

در این مقاله چه میخوانیم؟

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با حامی مشاور تماس بگیر

هروئین چیست؟ هروئین، یک ماده مخدر بسیار اعتیادآور است که از مورفین تهیه می‌شود. مرفین از تریاک گرفته می‌شود و به صورت پودر سفید یا قهوه‌ای یا یک ماده سیاه و چسبنده حاصل می‌شود. هروئین را به روش‌های مختلفی از جمله تزریق، دود کردن و استنشاق مصرف می‌کنند. پس از مصرف هروئین، مواد روانگردان آن به سرعت به مغز می‌رسد و احساس سرخوشی و آرامش زیادی در فرد ایجاد می‌کند.

هروئین عوارض جانبی خطرناکی مانند کند شدن تنفس، یبوست، حالت تهوع و استفراغ به همراه دارد.مصرف هروئین می‌تواند منجر به اعتیاد، مشکلات سلامتی و حتی مرگ برای برخی از افراد شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا به سوال رایج شما عزیزان مبتنی بر هروئین چیست پاسخ کاملی بدهیم و تمامی ابعاد این ماده مخدر را بررسی کنیم.

هروئین چیست؟

همانطور که به آن اشاره کردیم، هروئین یکی از انواع مواد مخدر است که تاثیرات بسیار نامطلوبی بر روی فرد مصرف کننده می‌گذارد. این ماده مخدر به سرعت وارد مغز می‌شود و سبب تغییرات شدید در ترشح سطح هورمون‌ها می‌شود. هروئین را اولین بار در سال ۱۸۷۴ یک آلمانی کشف کرد. هدف اولیه از تولید هروئین، تولید یک ماده مسکن جایگزین مورفین بود تا بتواند در هنگام بروز دردهای شدید، به کمک فرد بیاید.

این ماده باعث ایجاد حالات خوشی و آرامش زیادی پس از مصرف در بیماران می‌شد. اما پس از گذشت مدتی، هروئین مورد سوء مصرف از سوی برخی از افراد قرار گرفت و این گونه بود که مصرف آن ممنوع شد و به عنوان یک ماده مخدر مضر، در میان جوامع شناخته شد.

از مضرات اولیه و مهم هروئین می‌توان به اعتیاد آوری آن اشاره کرد. حتی پس از چندبار استفاده از هروئین، فرد به شدت به آن وابستگی پیدا می‌کند و بدون مصرف آن نمی‌تواند به انجام کارهای روزانه خود بپردازد.

بوی هروئین شبیه چیست؟

هر ماده مخدر بوی مخصوص خود را دارد اما اگر بتوانید بوی هرکدام از مواد مخدر را به صورت جداگانه تشخیص دهید به راحتی می توانید از شک و شبه اعتیاد افراد خارج  شوید هروئین ماده ای سفید رنگ است که به خودی خود بویی ندارد اما زمانی که حرارت داده شود بویی ترش مانند سرکه حاصل می شود اما باید بدانید که تشخیص این بو بسایر سخت است چرا که این دود زود از بین می رود.

آشنایی با کریستال هروئین

کریستال هروئین یا همان شیشه، نوعی مخدر محرک و اعتیادآور است که از متامفتامین خالص یا ترکیبات آن با مواد دیگر مانند کافئین، افدرین و مواد رنگی تهیه می‌شود. این ماده به دلیل شباهت ظاهری به کریستال یخ، به نام کریستال هروئین نیز شناخته می‌شود. کریستال هروئین معمولاً به روش‌های مختلفی از جمله دود کردن، تزریق، استنشاق و حتی خوردن مصرف می‌شود.

کریستال هروئین پس از مصرف به سرعت به مغز می‌رسد و سبب ایجاد احساسات کاذبی مبتنی بر سرخوشی، انرژی و هوشیاری بیش از حد می‌شود. عوارض جانبی خطرناک این ماده مخدر شامل افزایش ضربان قلب، فشار خون و دمای بدن است. مصرف کریستال هروئین همواره در صورت تکرار، منجر به اعتیاد می‌شود و از آن جایی که شدت تاثیر آن بسیار زیاد است، ترک آن دشوار و با عوارضی همچون خستگی، افسردگی و بی‌خوابی همراه خواهد بود.

هروئین از چه چیزی ساخته می شود؟

هروئین ماده مخدری تلخ مزه است که از مرفین تولید می شود، هروئین به خانواده‌ داروهای شبه‌افیونی (اوپیوئیدها) تعلق دارد اپیوئیدها از خشخاش بدست می‌آیند ، این خانواده دارویی شامل داروهای مانند مرفین و کدئین و بوپرنورفین و متادون هستند ،  که مشتقات طبیعی تریاک محسوب می‌شوند .

اثرات کوتاه مدت

افرادی که از هروئین استفاده می کنند، احساس «عجله» (موج لذت، یا سرخوشی) دارند. با این حال، اثرات رایج دیگری نیز وجود دارد، از جمله:

  •  دهان خشک
  • گرگرفتگی بدن
  •  احساس سنگینی در بازوها و پاها
  • تهوع و استفراغ
  • خارش شدید
  •   عملکرد ذهنی مبهم
  • روی تکان دادن سر، یک حالت رفت و برگشتی از هوشیار و نیمه هوشیار بودن

اثرات بلند مدت مصرف هروئین 

افرادی که مواد مخدری مانند هروئین تزریق می کنند در معرض خطر بالای ابتلا به ویروس HIV و هپاتیت C (HCV) هستند. این بیماری‌ها از طریق تماس با خون یا سایر مایعات بدن منتقل می‌شوند، که می‌تواند هنگام استفاده مشترک از سوزن یا سایر تجهیزات تزریقی مواد مخدر رخ دهد. HCV شایع ترین عفونت خونی است. اچ‌آی‌وی (HCV) می‌تواند در طول رابطه جنسی محافظت‌نشده نیز مبتلا شود که مصرف مواد مخدر احتمال آن را افزایش می‌دهد.

افرادی که به مدت طولانی از هروئین استفاده می کنند ممکن است دچار موارد زیر شوند:

  •  بیخوابی
  •  رگ های فرو ریخته برای افرادی که دارو را تزریق می کنند
  • بافت آسیب دیده داخل بینی برای افرادی که آن را بو می کنند یا خرخر می کنند
  • عفونت دیواره و دریچه های قلب
  • آبسه (بافت متورم پر از چرک)
  • یبوست و گرفتگی معده
  • بیماری کبد و کلیه
  • عوارض ریوی، از جمله ذات الریه
  •  اختلالات روانی مانند افسردگی و اختلال شخصیت ضد اجتماعی
  • اختلال عملکرد جنسی برای مردان

نحوه مصرف هروئین چگونه است؟

افراد مصرف کننده می توانند هروئین را به شیوه های مختلف از جمله: تزریق وریدی، دود کردن و استنشاق کردن استفاده کنند،هروئین به طور مستقیم بر گیرنده‌های اوپیوئیدی مغز تاثیر می‌گذارد و فرد در مدت زمان کوتاهی احساس سرخوشی می‌کند این عملکرد روند اعتیاد به این ماده مخدر را تسریع می‌کند، شدت و میزان مصرف هروئین به میزان لذت و سرخوشی ایجاد شده در فرد دارد به این معنا که افراد مصرف کننده پس از مدتی حالت ایجاد شده را تحمل می کنند و برای رسیدن به سرخوشی و لذت بیشتر میزان  و دوز مصرف هروئین را بالاتر می برند.

مصرف تدخینی یا کشیدن هروئین

در این روش مقداری هروئین را روی زر ورق ریخته و آن را با استفاده از دستمال کاغذی لوله شده یا تکه مقوای باریک آتش زده کمی حرارت می‌دهند. سپس دود و بخار حاصل از آن را توسط یک لوله باریک مانند لوله خودکار یا لوله ای که با تا کردن زر ورق درست می کنند از راه دهان بالا می کشند.

  استنشاق هروئین

در این روش هروئین را روی کاغذ صافی ریخته و با کمک اسکناس لوله شده از طریق بینی بالا می‌کشند. استنشاق هروئین روش مورد استفاده جوانان و معتادان غیر حرفه ای است.افراد معمولا به دلیل گریز از برچسب معتاد تزریقی بودن و ایمن بودن این روش در برابر بیماری های عفونی مانند ایدز و هپاتیت این روش را انتخاب می‌کنند. اگرچه استنشاق هروئین عوارض خاصی مانند ناراحتی های تنفسی و مشکلات حاد ریوی را به دنبال دارد.

عوارض هروئین بر بدن شامل مغز، کبد، چشم، روابط جنسی 

عوارض هروئین آنقدر جدی و شدید است که تقریبا تمامی اندام‌های بدن اعم از اندام‌های حیاتی و حرکتی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. مهمترین عارضه هروئین کند شدن تنفس است که معمولا به مرگ منجر می‌شود. همچنین، مصرف هروئین می‌تواند منجر به کاهش حافظه و تمرکز، تغییر در خلق و خو، افسردگی، اضطراب و حتی روان‌پریشی شود. این عوارض باعث تخریب قسمت‌های مختلف مغز می‌شوند و تاثیرات جدی بر عملکرد افراد دارند. در ادامه شما را با عوارض دیگر هروئین بر اندام‌های بدن آشنا خواهیم کرد:

  • عوارض هروئین بر مغز: همانطور که می‌دانید مستقیم‌ترین اندامی که پس از مصرف هروئین درگیر اثرات و عوارض آن می‌شود، مغز است. عوارض هروئین بر مغز می‌تواند شامل کند شدن تنفس باشد که می‌تواند منجر به مرگ شود. این عارضه جدی می‌تواند در نتیجه اثری که بر روی مرکز تنفس در مغز ایجاد می‌شود و سبب توقف تنفس می‌شود بوجود آید. همچنین، مصرف هروئین می‌تواند باعث کاهش حافظه و تمرکز شود، که این موضوع می‌تواند به مشکلات در انجام وظایف روزمره و اختلال در کارایی شخصیت منجر شود. همچنین، تغییرات در خلق و خو، افسردگی، اضطراب و حتی روان‌پریشی نیز از دیگر عوارض هروئین بر مغز هستند که باعث افزایش استرس و اضطراب و همچنین تخریب سلامت روانی فرد می‌شوند.
  • عوارض هروئین بر کبد: مصرف هروئین منجر به آسیب‌های جدی بر روی کبد افراد می‌شود. این آسیب‌ها شامل ابتلا به هپاتیت B و C است که این بیماری‌های ویروسی می‌توانند به کبد آسیب برسانند و در برخی موارد باعث سیروز کبدی، یک بیماری جدی و پایدار شده و در نهایت به نارسایی کبد منجر شوند. سیروز کبدی نیز مشکلات جدی در عملکرد کبد را نشان می‌دهد و ممکن است به نیاز به پیوند کبدی و در موارد شدیدتر به مرگ تحت عنوان نارسایی کبدی منجر شود.
  • عوارض هروئین بر چشم: مصرف هروئین سبب تنگ شدن مردمک چشم و بروز مشکلات زیاد در میزان بینایی و دید چشم در شرایط نوری مختلف می‌شود. علاوه بر این، یکی از عوارض جدی تری که ممکن است به دنبال مصرف هروئین ایجاد شود، تاری دید است. این عارضه می‌تواند باعث کاهش وضوح دید و ایجاد مشکلات در تمرکز بینایی شود.
  • عوارض هروئین بر عملکرد جنسی افراد: استفاده از هروئین بر روی روابط جنسی تأثیرگذار است و سبب ناتوانی‌های جنسی می‌شود. یکی از عوارض این مواد مخدر، کاهش میل جنسی است که ممکن است باعث کاهش انگیزه و علاقه به فعالیت‌های جنسی شود. علاوه بر این، ناتوانی جنسی نیز یکی دیگر از عوارض هروئین است که با تغییرات شیمیایی در بدن و تأثیر بر سیستم عصبی مرکزی به وجود می‌آید.

اوردوز با هروئین

اوردوز یا مصرف بیش از حد هروئین، یک اتفاق بسیار خطرناک است که نیاز به اقدامات اورژانسی و پزشکی دارد. اوردوز هروئین معمولاً به دنبال مصرف بیش از حد این ماده مخدر و ورود مواد روانگردان آن به بدن اتفاق می‌افتد. این وضعیت به دلیل تأثیرات مخرب هروئین بر سیستم تنفسی و عصبی مرکزی، ایجاد می‌شود و معمولا منجر به بروز مشکلات جدی سلامتی و در برخی موارد مرگ برای فرد می‌شود.

علائم اوردوز هروئین شامل کندی یا توقف کامل تنفس، مرگ، ورود به حالت کما، تشنج، کبود شدن لب‌ها و ناخن‌ها، خواب‌آلودگی شدید و عدم پاسخگویی به صدا و محرک‌های خارجی است.

مصرف تزریقی هروئین

در روش تزریق هروئین مصرف کننده هروئین را با آبلیمو، جوهر لیمو یا قرص ویتامین ث، در قاشق حل کرده و کمی حرارت می دهد، سپس محلول به دست آمده را توسط سرنگ به صورت عضلانی، زیر پوست یا داخل رگ (وریدی) تزریق می کنند. حدود 7 تا 8 ثانیه بعد از تزریق هروئین داخل رگ، احساس سرخوشی و لذت در فرد ایجاد می شود. این حس حدود 45 تا چند دقیقه طول می‌کشد.در حالی که مصرف هروئین از طریق استنشاقی یا تدخینی این چنین لذتی ندارد. بعد از حس سرخوشی اولیه، فرد حدود یک ساعت احساس آرامشی را تجربه می کند. در تزریق هروئین به داخل عضله یا زیرپوست این اثر با آهستگی بیشتر در زمانی حدود 5 تا 8 دقیقه اتفاق می افتد.

در تزریق وریدی، مصرف کننده ابتدا از رگ های جلوی ساعد که آشکار هستند استفاده می کند. اما پس از مدتی این رگ ها دیگر قابل تزریق نیستند. بنابراین معتاد به سراغ رگ های پشت دست، ساق پا و گردن می رود. آخرین مرحله معتادان تزریقی هروئین تزریق در بیضه ها است.روش تزریق هروئین با کمترین مقدار ماده مخدر بیشترین و فوری ترین اثر را در معتاد ایجاد می کند. به همین دلیل احتمال اوردوز و مرگ در اثر مصرف تزریقی هروئین بیشتر از سایر روش ها است. همچنین استفاده چندباره و مشترک از یک سرنگ توسط افراد متعدد خطر انتقال بیماری های عفونی و خطرناک مانند هپاتیت و ایدز را به شدت افزایش می دهد.

علائم مصرف هروئین چه مواردی هستند؟

  • تعریق زیاد
  • سرخوشی و نشاط غیر عادی در مدت کوتاهی بعد از مصرف
  • آبسه و ورم های چرکی در سطح پوست
  • احساس خارش شدید در بدن
  • کوچک شدن مردمک های چشم
  • خشکی دهان
  • تنفس کند
  • تکرر ادرار

نشانه های رفتاری مصرف کننده هروئین

صرف هروئین نشانه های رفتاری خاصی دارد که خانواده ها می توانند با توجه به آن ها اعتیاد به هروئین در عزیزان خود تشخیص داده و هرچه سریعتر برای درمان و ترک اعتیاد آن ها اقدام نمایند.

  • رفتار خشونت آمیز
  • واکنش شدید در برابر انتقاد
  • از دست دادن علایق
  • عدم مشارکت در فعالیت های جمعی دوستانه و خانوادگی
  • افت تحصیلی و شغلی
  • عدم توجه به پوشش و وضعیت ظاهری
  • مخفی کردن محل تزریق
  • از دست دادن انگیزه
  • تغییرات ناگهانی در خلق و خو
  • تمرکز پایین
  • چرت زدن و احساس خواب آلودگی
  • عدم تمایل به برقراری ارتباط  با آشنایان
  • هذیان گویی
  • عدم تعادل و هماهنگی حرکات بدن
  • حرکات آهسته و نامتعادل
  • بی خوابی یا خواب طولانی

چرا نرخ مصرف هروئین نسبت به دیگر مخدرها بیشتر است؟

عواملی که سبب محبوبیت مصرف هروئین نسبت به سایر مخدرها می‌شود معمولا شامل دسترسی آسان‌تر به هروئین نسبت به دیگر مواد مخدر مانند کوکائین و مت‌آمفتامین است. همچنین قدرت تاثیرگذاری بیشتر هروئین سبب انتخاب آن به عنوان یک ماده روانگردان می‌شود. اثرات کوتاه‌مدت قوی که باعث ایجاد احساس سرخوشی و آرامش می‌شود و همچنین بروز عوامل اجتماعی مانند فقر، بیکاری و ناامیدی، کمبود آگاهی در مورد خطرات هروئین، تجویز بیش از حد مسکن‌های اوپیوئیدی که ممکن است به اعتیاد به هروئین منجر شوند نیز از دیگر دلایل محبوبیت هروئین و بالا بودن نرخ مصرف آن است.

آیا هروئین روان گردان است یا یک ماده ی مخدر و یا محرک؟

هروئین از جمله مواد مخدری است که به اشتباه در میان برخی از افراد، با عنوان محرک و یا روانگردان نیز شناخته می‌شود. مخدرها معمولا تاثیرات شدیدی بر روی سیستم عصبی مرکزی می‌گذارند و به سرعت فرد را دستخوش تغییرات روحی و رفتاری می‌کنند. بنابراین هروئین اثر خود را از طریق اتصال به گیرنده‌های اوپیوئید در مغز اعمال می‌کند.

این گیرنده‌ها مسئول احساس درد و لذت هستند. هروئین از مرفین، که یک مسکن قوی است، ساخته می‌شود و باعث کاهش احساس درد و افزایش احساس لذت می‌شود. اثرات هروئین از نوع موقتی است و پس از مدتی از بین می‌رود، اما زمانی که اثرات هروئین از بین می‌روند، فرد دچار علائم ترک می‌شود که می‌تواند شامل لرزش، تعریق، درد عضلانی، بی‌خوابی، اسهال، حالت تهوع و استفراغ باشد. اعتیاد به هروئین می‌تواند عواقب جدی برای سلامتی فرد، از جمله بیماری‌های کبدی، HIV، ایدز، عفونت‌های خونی و در نهایت مرگ داشته باشد.

علائم ترک اعتیاد به هروئین چیست؟

علائم ترک اعتیاد به هروئین شامل طیف گسترده‌ای از نشانه‌هاست. بروز و شدت این علائم معمولا به میزان اعتیاد هر فرد، مدت زمانی که اقدام به مصرف هروئین می‌کند و سلامت عمومی او در هنگام تصمیم به ترک هروئین بستگی دارد. علائم ترک اعتیاد به هروئین معمولاً در سه دسته‌ی علائم جسمی، علائم روانی و علائم عاطفی دسته بندی می‌شوند که در ادامه به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • علائم جسمی: این دسته شامل لرزش، عرق کردن، درد عضلانی، بی‌خوابی، اسهال، حالت تهوع و استفراغ، یبوست، آبریزش بینی، گرفتگی عضلات، خمیازه کشیدن، تند شدن ضربان قلب و کاهش اشتها می‌شود.
  • علائم روانی: این دسته شامل اضطراب، افسردگی، بی‌قراری، تحریک‌پذیری، مشکل در تمرکز و افکار خودکشی است.
  • علائم عاطفی: این دسته شامل احساس غم و اندوه، احساس تنهایی، احساس ناامیدی و احساس خشم است. این علائم ممکن است با توجه به شرایط و تجربه‌ی هر فرد متفاوت باشند.

ترک هروئین

ترک هروئین یک اقدام سخت و حساس است که نیاز به پشتکار و راهنمایی‌های مرحله به مرحله دارد. این اقدام چالش‌برانگیز و پر از دشواری با تلاش، اراده و پشتکار افراد با موفقیت روبرو می‌شود. روش‌های مختلفی برای ترک هروئین وجود دارد که متناسب با فیزیک بدنی هر فرد و میزان توانمندی و سلامت روح او، توسط متخصصان انتخاب شده و مورد اجرا قرار می‌گیرد. از جمله روش‌های ترک هروئین موارد زیر است:

  • ترک ناگهانی هروئین یا ترک یکباره: در این روش، فرد مصرف هروئین را به طور ناگهانی قطع می‌کند. این روش ممکن است با عوارض جانبی شدیدی همراه باشد از جمله اضطراب، افسردگی، بی‌خوابی و درد عضلانی، اما می‌تواند به سرعت به ترک هروئین منجر شود.
  • ترک تدریجی هروئین: در این روش، فرد به تدریج مصرف هروئین را کاهش می‌دهد. این روش ممکن است عوارض جانبی کمتری داشته باشد اما نیاز به صبر و زمان بیشتری دارد تا به ترک کامل هروئین برسد.
  • ترک هروئین با با دارو: استفاده از داروهای مختلف می‌تواند به فرد در کاهش عوارض جانبی هروئین و کمک به ترک آن کمک کند.

بهترین روش های ترک هروئین

گزینه های درمانی برای اعتیاد به هروئین عبارتند از :

  سم زدایی

سم زدایی مواد مخدر از بدن مانند هروئین در صورتی که تحت نظر پزشک انجام شود و علائم حیاتی فرد در طی دوره سم‌زدایی مدیریت و کنترل شود از روش های موثر برای ترک هروئین می باشد.

رفتار درمانی

بسیاری از رفتار درمانی ها برای درمان اعتیاد انجام می شوند ، از طریق رویکرهای درمان شناختی_رفتاری میتوان برای اصلاح  رفتار های بیمار،کاهش اظطراب و افزایش اعتماد به نفس بیمار جهت غلبه بر اعتیاد استفاده کرد .

برنامه های دارویی

هنگامی که فرد وابسته به هروئین اقدام به ترک این ماده مخدر می کند طبیعتا با علائم ترک هروئین رو به رو خواهد شد تجویز دااروها می تواند در این برهه زمانی به کاهش علائم ترک هروئین کمک کند ، البته مصرف این داروها باید کنترل شده و اصولی باشد تا شانس موفقیت بالایی داشته باشد.

مرکز ترک اعتیاد

برای ترک اعتیاد قطعی  ماده مخدر هروئین و طی زمان لازم برای خروج این ماده افیونی از بدن ،نیاز به پزشک متخصص ، محیطی آرام ، رسیدگی شبانه روزی به دور از ماده مخدر متناسب با  رویکرد های درمانی متناسب با نیازهای خاص فرد است تا نتیجه مثبت نهایی با عوارض و خطر کمتر حاصل شود .

سخن آخر

در این مقاله کوشیدیم تا به پرسش رایج شما عزیزان مبتنی بر هروئین چیست؟ پاسخ کاملی بدهیم. همچنین به معرفی انواع روش‌های ترک و علائم و عوارض آن پرداختیم. در صورتی که تمایل به ترک هروئین دارید توصیه می‌کنیم با مشاوران و متخصصان ترک اعتیاد ما در مرکز حامی مشاور تماس حاصل فرمایید. حامی مشاور پایگاه امن و اطلاع رسان تخصصی است که در هر مرحله از ترک انواع مواد مخدر، شما را حمایت و همراهی می‌کند و اطلاعات کامل و مفیدی در اختیارتان قرار می‌دهد.

سوالات متداول

  •  هروئین چیست؟
  • بوی هروئین شبیه چیست؟
  • هروئین از چه چیزی ساخته می شود؟
  • اثرات کوتاه مدت مصرف هروئین چیست؟
  • اثرات بلند مدت مصرف هروئین چیست؟
  • علائم مصرف هروئین چه مواردی هستند؟
  • نشانه های رفتاری مصرف کننده هروئین چیست؟
  • بهترین روش های ترک هروئین چیست؟

به مشاوره نیاز دارید؟

همین حالا با حامی مشاور تماس بگیر

در این مقاله چه میخوانیم؟

شماره های تماس :

021-54092000 | 09221101892

برای دریافت مشاوره فرم را تکمیل نمایید

"*" زمینه های مورد نیاز را نشان می دهد

آخرین مقالات

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مرکز ترک اعتیاد